Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Te warm voor pompoen?

7 reacties

Pompoen associeer ik typisch met de herfst. Romige pompoensoep als het buiten koud en guur is. Uitgekerfde pompoenen met kaarsjes erin ter ere van Halloween… Niet iets waar je aan denkt om te eten als het al heel de week 30°C is.

Toch kreeg ik deze week bij het zien van de butternut pompoenen in de Bioplanet dus zin in pompoen. Meer bepaald in een gerecht dat ik al jaren maak, ietwat gebaseerd op een recept uit een kookboek van Ainsley Harriot, maar dan de zomerversie ervan en met mijn eigen personal touch. Wie zegt dat je pompoen enkel warm kan eten?

Het gerecht moet wel even in de oven staan, maar verder heb je er weinig werk aan. Omdat het moet afkoelen kan je het perfect een dag op voorhand maken (of zoals ik: de 3de portie de volgende dag mee nemen naar het werk als lunch)

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 1 butternut pompoen
  • 8 blaadjes verse salie
  • 1 blok feta
  • een handvol walnoten
  • 1 kopje bulgur en een half kopje (zwarte) quinoa
  • 4 lente uitjes
  • een paar eetlepels verse peterselie
  • wat olijfolie
  • peper en zout
  • een snuifje kurkuma

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (zodat het in huis nog wat warmer wordt ;-))
  • Snij de pompoen in grove stukken en leg ze in een ovenschotel (schillen mag maar hoeft niet persé – de schil mag je eten)
  • Snij de salie in reepjes en meng deze samen met de olijfolie+peper en zout onder de pompoenstukken
  • Zet de pompoen ongeveer 40 min in de oven, tot ze zacht is
  • Kook ondertussen de bulgur en quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Snij de lente uitjes fijn. Versnipper de peterselie en meng beide onder de bulgur en quinoa. Meng er ook de kurkuma doorheen.
  • Verkruimel de walnoten over de pompoen en zet nog eens 10min in de oven
  • Zet zowel pompoen+walnoten in de koelkast, als bulgur+quinoa tot alles afgekoeld is
  • Leg in je bord eerst een laagje bulgur+quinoa en daar bovenop de pompoen
  • Strooi de verbrokkelde feta over je gerecht en werk af met een draai van de pepermolen en nog een beetje peterselie

 

Variaties:

  • Serveer de pompoen op een bedje van pasta (bijvoorbeeld penne of spirelli) of risotto
  • Meng onder de bulgur een paar lepels parmezaanse kaas
  • Gebruik naast pompoen ook nog gele paprika en/of courgette
  • Gebruik pijnboompitten of pompoenpitten in plaats van walnoten
  • Eet het gerecht warm in plaats van afgekoeld. Verbrokkel daarvoor de feta over je gerecht als alles nog dampend heet is
  • Ook lekker met uitgebakken baconreepjes (de baconreepjes van Herta zijn erg mager)

 

Als je geen verse salie hebt kan je natuurlijk de gedroogde variant gebruiken – maar de smaak met verse salie is zó veel beter! Ik kocht een salieplantje bij het tuincentrum voor €2,5. In wat potgrond op het balkon en nooit meer achterom kijken! (wel elke dag water geven :-))

Heb jij verse kruiden in je tuin/terras? Welke?

(Bronnen foto’s: http://www.marthastewart.com en http://thatisyummy.wordpress.com)

Advertenties

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

7 thoughts on “Te warm voor pompoen?

  1. Pingback: Witloofsalade met gerookte zalmrolletjes « Vitamine F³

  2. Je wou weten welke kruiden ik heb : salie, Franse selder (Lavas), rozemarijn, bieslook, thijm en citroenmelisse. Dat zijn allemaal vaste planten, dus één keer gezet en altijd kruiden.

  3. Pingback: Zelf kruiden kweken « Vitamine F3

  4. Pingback: Wraps met pompoen, chorizo en cheddar « Vitamine F3

  5. Pingback: Risotto met champignons en gerookte makreel « Vitamine F3

  6. Pingback: Wraps met pompoen, chorizo en cheddar » Vitamine F3

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s