Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Tijdbesparende tips om gezond te eten

6 reacties

Een van de redenen die ik het vaakst hoor waarom mensen niet (altijd) gezond eten is dat het veel tijd in beslag neemt. Het is waar dat vele lekkere, gezonde gerechten veel tijd in beslag nemen. Toch hoeft het niet altijd zo te zijn.

Bijna alle receptjes die ik post zijn klaar op 20 minuten, als ik naar het frituur ga en moet aanschuiven, ben ik vaak meer tijd kwijt 😉 Ik ben een luie kok, ik hou enorm van het creëren van nieuwe gerechten en van het combineren van onverwachte ingrediënten. Ik kan heel blij worden als het gerecht qua smaak helemaal wordt wat ik hoopte, maar al het voorbereidingswerk zoals aardappelen schillen, groenten snijden, … vind ik enorm saai…

 

Hier zijn alvast een aantal tips om toch snel een gezonde maaltijd op tafel te kunnen toveren:

  • Eerst mijn favoriet: maak ALTIJD te veel groenten klaar wanneer je kookt. Niet zodat je je bord extra vol kan scheppen 😉 wel zodat je op een later moment de overschot kan eten. Als je toch al aan het wassen, snijden en/of stoven bent, kan je evengoed dubbel zo veel klaarmaken. Het scheelt vooral tijd in afwassen en opruimen nadien. Je kan de overschot in de diepvries bewaren voor een andere keer, maar wat ik zelf bijna dagelijks doe is mijn restjes gebruiken om de dag nadien mee te nemen naar het werk. Je kan bijvoorbeeld warme groenten perfect de dag nadien koud eten: doe er gauw nog wat sla bij, een hardgekookt eitje of wat kip en bijvoorbeeld twee sneetjes bruin brood.

 

  • In plaats van enkel rijst (of andere granen zoals quinoa en bulgur) te koken voor één maaltijd, kook meteen heel het pak en verdeel de rest in porties voor in de diepvriezer. Als je dan eens weinig tijd hebt, haal je gewoon een zakje of bakje uit de diepvriezer dat héél snel opgewarmd kan worden in de microgolf of in een pannetje op het vuur.

 

  • Hetzelfde gaat op voor peulvruchten. Wanneer je deze gedroogd koopt (spot- en spotgoedkoop!) moet je ze vaak lang weken en daarna nog eens lang laten koken, … Neem niet die moeite voor één portie maar maak gelijk het hele zakje klaar. Ingevroren peulvruchten kan je ook gewoon laten ontdooien en daarna in een salade gooien.

 

  • Krielaardappeltjes moet je niet schillen! Gewoon even afspoelen en eventuele vieze plekjes eraf snijden en in hun geheel koken. Of met wat olijfolie en kruiden in een ovenschaal op 200°C bakken gedurende 40 minuten. In die tijd heb je toch weer een berg was opgevouwen en de hond uitgelaten 😉 Daarnaast verkopen ze ook voorverpakte aardappeltjes die je maar gauw even moet bakken, maar deze zijn wel duurder.

 

  • Verse groenten zijn geweldig, maar wie heeft er tijd om bijna dagelijks verse groenten te kopen? Als je vandaag verse groenten koopt, zijn ze binnen drie à vier dagen vaak wel over hun beste punt heen (indien het niet het geval is; kan je je beginnen afvragen wat voor rotzooi ze gebruikt hebben om de groenten langer vers te doen ogen ;-)). Het kan heus geen kwaad om af en toe diepvriesgroenten te gebruiken. Mijn favoriete diepvriesgroenten zijn paprikareepjes, bloemkool en allerhande mengelingen. Bij Colruyt kan je van het merk Ringis een boel groentenmixen kopen voor bijvoorbeeld in de wok of in een couscous gerecht; maar ook om soep van te maken.

 

  • Voorverpakte verse groenten zijn vaak iets duurder, maar in het geval van sla is het vaak wel handig om voorgewassen en schoongemaakte sla of bladspinazie te kopen. Zolang je het pakje dicht laat blijft het redelijk lang goed, omdat ze in zo’n pakjes stikstof doen. Daar is helemaal niets schadelijks aan, de lucht die we inademen bevat ook grotendeels stikstof. Wanneer de sla echter in contact komt met zuurstof zal hij snel verleppen, gebruik hem dan de dag zelf liefst helemaal op.

 

  • Maak je favoriete gezonde dressing op voorhand; bijvoorbeeld wat walnotenazijn (verkopen ze o.a. bij Carrefour) met lijnzaadolie en wat tuinkruiden erin. Meng deze op voorhand in een grote hoeveelheid en zet het in de koelkast. Blijft best lang goed!

 

  • Sommige groenten zijn echt wel héél snel klaar te maken: kerstomaatjes hoef je enkel te wassen, witloof is heel snel gesneden, rode bieten vind je voorgekookt en luchtdicht verpakt in de winkel, …
    Vroeger was ik altijd lang bezig om prinsessenboontjes allemaal één voor één te onthoofden. 🙂 Ze verkopen in de winkel soms voorgesneden boontjes waar het uiteinde er al af is gesneden, maar dit is vaak duurder en zijn geld niet waard. Je kan namelijk de volgende methode gebruiken:

 

IMG_3593

Schud met het zakje zodat alle boontjes tegen de rand van het zakje zitten en snij met een scherp mes de uiteindes eraf, gewoon dóór het plastiek van het zakje heen.

IMG_3594

Gauw even spoelen onder de kraan (het zakje kan je gebruiken als vergiet bij het spoelen ;-)) en een paar minuutjes stomen in een bodempje water. Easy peasy!

Dit is maar een eerste verzameling tips, ik heb er nog veel meer 🙂 Maar als je deze alvast toepast kan je toch weer wat tijd besparen. Je hebt écht geen excuses meer 😉

Wat is jouw ultieme tip om snel iets gezond klaar te maken?

Bron foto: http://www.uitdaging.net/gezond/druk_druk_druk.html

 

 

Advertenties

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

6 thoughts on “Tijdbesparende tips om gezond te eten

  1. Yep, ik wok heel veel, ik kook dan volkoren pasta, neem bloemkool en broccolli uit de diepvries, neem een portie kip uit de diepvries en wokken maar, binnen de 15min aan het eten :).

  2. Snelkoker! ook geweldig gerief. Verse pasta, als je hem niet zelf maakt, in 2 minuten gaar. En verder invriezen, na een kookmarathon: spaghettisaus, soep, garnaalkroketten…moet je een paar keer per jaar inlassen, maar dan kan je maanden verder…

  3. Pingback: Sporten: hoe begin ik er aan? « Vitamine F3

  4. Pingback: Gemakkelijke en gezonde gebakjes « Vitamine F3

  5. Pingback: Sporten: hoe begin ik er aan? » Vitamine F3

  6. Pingback: Gemakkelijke en gezonde gebakjes » Vitamine F3

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s