Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Zelf kruiden kweken

4 reacties

Een alternatieve titel voor dit bericht had ook “groene vingers kweken” kunnen zijn. Sommige mensen worden er mee geboren, maar ik heb géén feeling voor planten. Kamerplanten overleven hooguit een paar maanden bij mij. Ofwel giet ik te weinig water, ofwel giet ik te veel water… Hopeloos! Toch ben ik vastbesloten groene vingers te kweken. Ik droom namelijk van een mooie tuin en vooral van een eigen moestuintje waar ik courgettes zo groot als mijn arm kan oogsten, waar ik dieprode tomaten kan plukken en waar ik kan smullen van de bramen die recht van de struik naar mijn maag gaan.

Voorlopig moet ik het doen met 2 terrassen, toch al helemaal niet slecht! Eentje heeft zon vanaf de namiddag en grenst aan de woonkamer. Hier staan 2 buxusboompjes en een aantal geraniums. Beide soorten zijn foolproof, die dingen zijn echt niet gemakkelijk stuk te krijgen 🙂 We hebben intussen al geleerd dat je buxus niet mag snoeien in de zomer, maar wel voor het echt koud begint te worden. De onze is duidelijk aan een knipbeurt toe: in september gaat de heggenschaar erin! Bij geraniums moet je regelmatig de droge takjes en bloemetjes wegnemen. Telkens wanneer de bloemetjes uitgebloeid zijn, staan er alweer nieuwe knopjes te wachten om open te barsten – heerlijk! So far, so good – dit kunnen we!

IMG_3612

Het “echte” werk gebeurt tegenwoordig op het andere terras, grenzend aan mijn bureau. Daar hebben we zon van ‘s morgens vroeg tot ergens rond 14u. Enkele weken geleden schafte ik een aantal grote plantenbakken aan en zette ik er verse kruiden in. Kwestie van eerst te proberen kruiden in leven te leren houden alvorens ik (later als ik groot ben) ga proberen groenten uit mijn grond te laten schieten.

Ik besloot maar meteen een heel arsenaal aan plantjes te kopen. Je kan kruiden ook zelf zaaien maar dan moet je rekening houden met welk kruid je in welke periode mag zaaien etc… Ik wilde het mezelf niet meteen te moeilijk maken 🙂 Let wel op dat je ze koopt in het tuincentrum; degene die je bij de supermarkt koopt zijn niet gemaakt om in de volle grond te zetten (dan zou je wel eens ontmoedigd kunnen geraken).

IMG_3599

Van links naar rechts: platte peterselie, gewone peterselie, pepermunt

IMG_3598

Van links naar rechts: salie, rozemarijn, tijm, een andere soort munt – volgens de fotootjes op Wikipedia “wollige munt” maar ik ben niet zeker 🙂 Hij smaakt in ieder geval goed 😉

IMG_3600

Van links naar rechts: bieslook, paarse basilicum en gewone basilicum

Voorlopig zien ze er allemaal nog heel goed uit, vooral de paarse basilicum is aan een hoog tempo bezig de bak in te palmen. Drie weken geleden was hij ongeveer de helft zo groot. Ook de twee soorten peterselie spelen een spelletje “om ter meeste plaats innemen”. Er wordt hier thuis dus duchtig gekookt met verse kruiden om al dat groen geweld in toom te houden.

Intussen leerde ik dat je bladluizen kan doen ophoepelen door het geplaagde kruid in kwestie te begieten met een afkooksel van uien, en dat rupsen houden van salie. Om deze laatste weg te krijgen paste ik al twee keer de truuk “smijt eens een rups over het balkon” toe – helemaal niet moeilijk. Niet al te diervriendelijk, maar ik heb nu eenmaal geen kruiden gekocht om deze vervolgens aan insecten te voeden.

Naast de bladluizen en de rupsen kregen we deze week ook ander gespuis op bezoek – de grootste sprinkhaan die ik ooit gezien had:

IMG_3604 IMG_3606

En zo gebeurde het dat mijn recepten de laatste weken extra lekker waren dankzij mijn verse kruiden:

  • krielaardappeltjes in de oven met rozemarijn en tijm
  • zelfgemaakte pesto met twee soorten basilicum
  • kruidenboter met bieslook en peterselie
  • verse muntthee (zonder bladluizen ;-))
  • pastasaus met rozemarijn en basilicum
  • munt in de tabouleh

Ooit wil ik ook de opleiding Herboriste volgen (zoals zij en zij) en zal ik niet alleen van de smaak van mijn verse kruiden genieten maar ook optimaal van hun geneeskrachtige eigenschappen leren gebruik maken.

Hopelijk kan ik hiermee ook andere serial-plant-killers overtuigen om toch kruiden te zetten in hun tuin, op hun balkon of op hun vensterbank, want serieus.. als ik het kan…

Funny Encouragement Ecard: I'm sure the cops will believe they're herbs you use for cooking.

Advertenties

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

4 thoughts on “Zelf kruiden kweken

  1. Het kweken gaat inderdaad al heel goed en kruidenplantjes moet je niet al te veel kopen, tegen volgend jaar heb ik veel nieuwe plantjes, sommige kruipen gewoon door heel de tuin. Kom maar af en dan delen we de plantjes.

  2. Ziet er mooi uit!

    Maar euhm… regel 1: munt altijd alleen in een pot plaatsen 🙂 Binnen de korste keren gaat dat de rest helemaal overwoekeren!
    Zelfs als je dat in volle grond plaatst moet je dat in een stenen pot zetten zodat de wortels niet kunnen uitbreiden.

    Voor de rest: wij hebben exact dezelfde kruiden staan als jou 🙂 Enkel nog lavas erbij, ook een aanrader, voor bij alle slaatjes! Moet je volgend jaar zeker ook eens proberen.

  3. Dat is toch een prima begin zo? Ziet er goed uit! Volgend jaar gewoon doen die courgettes, op een balkon heb je veel minder last van slakken. Misschien is dit boekje iets voor je? http://www.fabulousfoodfan.nl/boekrecensies/zelfgeoogst-moestuin-in-een-sinasappelkistje/ Succes!

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s