Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Waarom begin je niet … te lopen?

10 reacties

Vorige week schreef ik een postje over algemene tips om te beginnen met sporten. Vandaag breng ik (hoe kan het ook anders) tips om te beginnen met lopen. Degene die me kennen weten dat ik al enkele jaren loop, wat er voor gezorgd heeft dat ik zelfs een aantal marathons gelopen heb (en aan het trainen ben voor de volgende ;-)).

Nochtans is het niet altijd zo geweest! Als tiener hyperventileerde ik en de gedachte aan sport deed me gruwelen. Ik was meer dan eens gebuisd voor het vak Lichamelijke Opvoeding op school! In de winter van 2006 raadde iemand mij echter aan om te beginnen met Start-to-run; met de mp3’s van Evy Gruyaert. Hij zei dat het voor hem de ideale manier was om drie keer per week even een half uurtje te ontsnappen aan de werkelijkheid en zijn hoofd leeg te maken. Op dat moment klonk dat heel welkom, ik zat zelf ook niet al te lekker in mijn vel in die periode. Ik ging dus stante pede naar een loopwinkel, schafte me degelijke loopschoenen aan en begon te lopen, ook al was het toen maar 3°C.

Ik geraakte al snel verslaafd! Niet alleen aan het lopen zelf, maar nog meer aan het meelopen van wedstrijden. Ik ben nooit een topper geweest; maar door deze wedstrijden leerde ik mijn eigen grenzen verleggen en dieper te gaan dan ik ooit had kunnen denken. Mijn eigen tijden verbeteren, wat een kick gaf dat! Je kan het je moeilijk inbeelden wat een bevrijdend gevoel dat geeft, tenzij je het zelf doet dus… lees mijn tips en begin eraan! Wees nu eerlijk… waarom zou je het NIET doen? (Geen zorgen, ik ga je geen marathon in je hoofd praten. Tenzij je dat zelf wil ;-))

 • Koop de juiste loopschoenen. De allerbelangrijkste tip ooit. Je hebt verschillende soorten voeten en loopstijlen: overpronatie, pronatie en supinatie (zie ook deze link over loopschoenen) Als je schoenen koopt die bedoeld zijn voor een andere loopstijl, heb je heel veel kans op blessures. Bovendien heb je de juiste demping nodig, zeker als je (in het begin) enkele kilootjes teveel meesleurt. Bij een gespecialiseerde loopwinkel analyseren ze je loopstijl en laten ze je met verschillende modellen lopen tot ze de juiste match gevonden hebben. Ga bijvoorbeeld naar Studio Sport of Runner’s Service. Reken op een 120 à 130 tal euro voor een deftig paar. (Het is niet spotgoedkoop; maar in het ziekenhuis liggen door een ongezonde levensstijl is dat ook niet).

 

image

Mijn huidige paar… Allez, één van de huidige paren 😉

 

 • Volg een schema. Het volgen van een schema (zoals het officiële Start-to-run schema) zorgt er voor dat je houvast hebt: je weet wanneer je wat moet doen en het is een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat je al je trainingen doet. Anderzijds zorgt een schema voor beginners er ook voor dat je niet te hard van stapel zal lopen. Ook al heb je misschien een topconditie door te fietsen of te squashen bijvoorbeeld, lopen is een nieuwe soort belasting voor je spieren, pezen en gewrichten waar je aan moet wennen. Loop dus niet meteen 5km aan één stuk, ook al kan je dit conditioneel perfect aan. Geef je lichaam de tijd om sterk genoeg te worden om de schokken op te vangen die het krijgt bij het lopen.

 

 • Loop traag. Het kan frustrerend zijn om in het begin door iedereen voorbij gestoken te worden. Toch begin je best met traag te lopen. Je moet in staat zijn om een conversatie te voeren. Een misvatting van velen is dat je de hele tijd buiten adem bent als je loopt (wat hen vaak tegenhoudt om zelf te beginnen lopen). Dit is niet de bedoeling! Loop rustig genoeg zodat je niet de hele tijd op je adem trapt. Bovendien is het op lange termijn belangrijk om een brede basis te vormen: hoe trager je de lange duurlopen loopt, hoe sneller je op uiteindelijk zal worden.

 

 

 • Zoek leuke looproutes. Vroeger dacht ik dat lopen betekende dat je toertjes rond de huizenblok deed. Of dat je op een atletiekpiste rondjes moest lopen. Niets is minder waar! Zoek een mooi park,  bos of een gezellige woonwijk met mooie villa’s om ondertussen naar te kijken ;-). Via http://www.afstandmeten.nl kan je een route uitstippelen zodat je ongeveer weet hoeveel kilometer je zal lopen. Struin Google Maps af voor groene plekjes in je buurt waarvan je het bestaan niet kende. Tijdens je eerste Start-to-run sessies zal je misschien maar een kilometer of 3 doen, maar het loont toch de moeite om een mooie route te lopen in plaats van heel de tijd weer je huis te passeren. De kans dat je dan stopt omdat je geen zin meer hebt is veel te groot als je telkens je huis ziet 😉 Bovendien is het eentonig! Als je eenmaal wat langer loopt is het ook leuk om uitgestippelde wandelingen te lopen. Kijk daarvoor op http://www.marching.be. Mooie extra: je wordt heel de tijd aangemoedigd door de wandelaars, meestal gepensioneerden die superfit en supervriendelijk zijn 😉

 

image

Mijn vaste looproute in het Vrijbroekpark van Mechelen

 

 • Beloon jezelf. Een van mijn motivaties om het lopen vol te houden, was dat ik mijzelf een Garmin Forerunner cadeau ging doen als ik een uur aan een stuk kon lopen. Ik las online over dit leuke loop-gadget en was vastbesloten deze te “verdienen”. Eens ik hem had, werd het lopen nog leuker want eindelijk wist ik hoe snel en hoe ver ik nu eigenlijk liep. Er zijn massa’s leuke loop-gadgets. Pas op, ook dat is verslavend 😉

 

Bron: http://www.unitedwaytriangle.org/blog/2009/10/21/divide-and-conquer/

 

 • Hou vol. Ik zal eerlijk zijn: in het begin is het soms niet leuk. Soms willen je benen niet mee, ben je moe, regent het, of lonkt je gezellige zetel… Geef niet op! Het leukste moet nog komen! Ikzelf ben het lopen pas écht leuk beginnen vinden als ik eenmaal die 5km vlot kon lopen. Bovendien zijn de eerste 3km vaak nog steeds zwaar voor mij en heb ik soms zin om me om te draaien en terug naar huis te gaan. Als ik echter op dat moment toch doorzet, maakt mijn lichaam op een bepaald moment een klik en lijkt het opeens vanzelf te gaan. De runner’s high bestaat!!! Zoek hem ook op en geniet!

 

 • Zoek een doel. Ik schreef het vorige week ook al, niets zo motiverend om iets vol te houden dan een concrete uitdaging te hebben. Als je NU begint met Start-to-run, zal je net op tijd klaar zijn om op 23 december de 5km van Gaston Roelants mee te lopen. Je kan jezelf geen beter Kerstcadeau geven! Schrijf jezelf in, overtuig vrienden, familie en collega’s en wees op het einde van het jaar supertrots op jezelf dat je niet wéér eens gewacht hebt tot 1 januari om goede voornemens te maken.

 

Waarop wacht je nog?

Lees hier nog meer Start-to-run tips

 

image

In 2009 liep ik samen met mijn ventje de Stadsloop van Gent.

Mijn doel voor die wedstrijd kan je aflezen op de T-shirt die hij voor de gelegenheid voor me maakte 🙂

 

 

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

10 thoughts on “Waarom begin je niet … te lopen?

 1. Hardlopen… Qua voorgeschiedenis ben ik ook een net-zo niet-sporter als jij, laatste gekozen bij gym enzo. Mijn lijf krijgt weinig prikkels door en is ook niet actief in het zoeken van prikkels (ik ben naast logopediste ook sensorisch informatieverwerkingstherapeut ~prikkelverwerkingstherapeut; beetje vergelijkbaar met kine in BE 😉 ). Dus ik zal mijzelf een fikse schop onder de # moeten geven om te gaan wandelen, fietsen, lopen. Laat staan hardlopen!
  Ik heb het wel geprobeerd, heb ook goeie schoenen aangeschaft al.. dus hoog tijd het nogmaals te proberen.. Nu is het nog lekker weer, vooral als de zon wegvalt ook erg aangenaam.. Het ruikt zo overheerlijk buiten!
  Langzaam aan doen, grotere stappen.. dat is vooral mijn uitdaging.. rustiger mijjn stappen tellen (ik heb geprobeerd samen met een vriendin te lopen, maar zij is zooooo doorgewinterd.. voor haar is mijn tempo een slakkengang)
  Bedankt voor je tips!
  Mar aka GroeinBloei

  • succes met de schop onder de # 🙂 go go go 🙂 het is nu heerlijk buiten inderdaad! Motiveer een andere vriendin die nu niet loopt; zodat jullie ongeveer hetzelfde tempo hebben 😉

 2. whahaha.. Vergeten te vragen:
  wanneer doen jullie de Halve Marathon van Egmond aan Zee?! Deels door de duinen en langs het strand.. lekker fris buiten ook 2e week van januari..
  http://www.lechampion.nl/event/pwn-egmond-halve-marathon/

 3. Leuk en activerend artikel! Ik loop wel al, maar krijg toch altijd extra zin van artikels als deze.

 4. en als je de mp3s van start to run nodig hebt dan vind je die hier: http://peterdedecker.com/start-to-run/ 🙂

 5. Kijk voor de mp3s van Start to run ook zeker eens op http://www.start-to-run.nl/artikels/begin-met-lopen-met-evy-gruyaert/
  Op http://www.start-to-run.nl vind je een hoop informatie en tips over Start to run. Ook is er een forum waar lopers terecht kunnen met al hun vragen! Tot binnenkort! 🙂

 6. Pingback: Waarom begin je niet … te fietsen? « Vitamine F3

 7. Pingback: Lezersvraag: Is Start To Run wel goed? – Spunky Mindfood

 8. Pingback: Waarom begin je niet … te fietsen? » Vitamine F3

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s