Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Wist je … waarom het slecht is om honger te hebben?

4 reacties

Als mensen gewicht willen verliezen gaan ze vaak minder eten. Sommigen slaan zelfs maaltijden over en lopen een hele dag met honger rond in de hoop magerder te worden. Anderen begrijpen niet waarom ze in de eerste plaats zwaarlijvig zijn, “ik eet een hele dag niets; alleen ’s avonds?!? Hoe kan het dan dat ik dik ben?”

Inzicht in de werking van je lichaam verklaart waarom het slecht is honger te lijden. In je maagwand zitten cellen die allerlei stoffen afscheiden. Het meest gekend zijn de cellen die het zure maagsap afscheiden om je voedsel te verteren. Daarnaast zitten er ook cellen in je maagwand die een hormoon afscheiden, namelijk ghreline. Dit hormoon komt vrij als je maag leeg is. Het zorgt enerzijds voor het typische hongergevoel, een knorrende maag, maar anderzijds zorgt het voor… vetopslag in je lichaam!

Als je even terug denkt naar de oertijd is dat eigenlijk logisch: als de oermens vroeger een lege maag had, was het belangrijk dat zijn lichaam energie ging opslaan in de vorm van vet om daarop een tijdje te kunnen overleven. Is je maag echter regelmatig gevuld, “weet” je lichaam dat er dus ook regelmatig voeding zal komen en het dus niet nodig is energie op te slaan in je vetcellen.

Het feit dat je hormoon in je bloed zit zorgt er in feite voor dat je hele stofwisseling vertraagt: je lichaam wil zo efficiënt mogelijk omspringen met de weinige energie die er voorhanden is. Dit is dé reden dat je ook moet ontbijten ’s morgens vroeg. Je stofwisseling komt pas écht op gang als je ’s morgens gegeten hebt. Sla dus geen maaltijden over, vooral het ontbijt niet en laat niet te veel tijd tussen twee maaltijden. Zorg voor een gezond tussendoortje in de voormiddag en eentje in de namiddag.

Opvallend: een maaltijd hoger in eiwitten zorgt voor een betere remming van de afscheiding van ghreline dan een maaltijd met enkel koolhydraten.

Tips voor een gezond ontbijt:

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

4 thoughts on “Wist je … waarom het slecht is om honger te hebben?

  1. Pingback: Lezersvraag: Help, ik val niet meer af?! « Vitamine F3

  2. Pingback: Whole30: wat is honger? « Vitamine F3

  3. Pingback: Whole30: wat is honger? » Vitamine F3

  4. Pingback: Lezersvraag: Help, ik val niet meer af?! » Vitamine F3

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s