Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Ecotrail Brussel: 83km lang eten en drinken

5 reacties

Zaterdag doe ik samen met Dillie en Carmen mee aan de Ecotrail in Brussel. We zullen samen een 83tal kilometer afleggen in een Run Bike Bike format. Dat houdt in dat je twee mountainbikes mee hebt en je zelf mag kiezen wie wanneer loopt en wie op de fiets zit, maar je moet wel met z’n allen samen blijven. Alles bij elkaar verwachten wij er een 8 à 9tal uur over te doen, waarbij je dus heel de tijd óf aan het lopen bent, óf op de fiets zit. Natuurlijk moet je intussen ook je energiereserves aanvullen. Je wil niet halverwege de wedstrijd stilvallen omdat je helemaal leeg bent. De vraag die wij ons dus stelden: wat eet je nu eigenlijk allemaal op zo’n dag?

Pizza?
(bron: http://www.funrunningryan.com/2011/05/17/mind-the-ducks-2011-race-report/)

 

Een kleine berekening bracht mij tot het volgende:

Op een normale dag verbrand ik zo’n 2400 kcal. Zelf zal ik ongeveer 2u40 à 3u aan het lopen zijn; waarbij ik pakweg 600 kcal per uur verbruik. Ik zal ook een 5tal uur op de fiets zitten. Het is moeilijk te berekenen hoeveel je dan zal verbranden; want je fietst natuurlijk aan loop-tempo, maar ik houd ongeveer 250 kcal per uur aan. Het is tenslotte een trail, dus we zullen regelmatig stevig bergop moeten fietsen. Als ik dit allemaal naast elkaar zet, kom ik uit op ongeveer 4500 kcal over de hele dag. Wat wil zeggen dat ik toch zeker 3500 kcal zal moeten eten vóór en tijdens de wedstrijd. Nadien is er een buffet voorzien, waar we natuurlijk uitgebreid van gaan genieten!

Hoe ga ik 3500 kcal binnenspelen, wetende dat ik niet even kan pauzeren om rustig te eten? Ik mag ook niet te veel ineens eten, omdat het anders op de maag ligt tijdens het lopen. De wedstrijd begint om 11u45, dus een echte normale lunch zal ik niet meer kunnen eten. Verder moet je weten dat het menselijk lichaam ongeveer 60 g koolhydraten per uur kan verteren.

Ik voorzie het volgende feestmenuutje, bestaande uit allemaal voedingsmiddelen die ik tijdens mijn trainingen uitvoerig getest heb:

 • Ontbijt – enkele uren van tevoren: 60g havermout met 250ml melk, een banaan en een schep Herbalife 24 Formula 1. Zo zal ik al meteen 520 kcal binnenspelen, waarvan ongeveer 86g koolhydraten. Een stevige fond dus.

 

 • Minstens één uur voor de wedstrijd: 2 sneetjes brood met pindakaas en confituur: 270 kcal en 36 g koolhydraten. Ik ben gewend van volkoren brood te eten; maar mensen die niet gewend zijn veel vezels te eten,  kunnen op de dag van zo’n wedstrijd beter wit brood nemen. Kwestie van de bosjes niet te hoeven induiken…

 

 • Ik vul mijn Camelbak met 2 liter water waarin ik Herbalife Prolong doe; wat zowel voor koolhydraten zorgt als voor zout (om te compenseren wat je uitzweet). Ik gebruik wel iets minder dan de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staat omdat ik het anders te zoet en plakkerig vind. 100g Prolong op 2 liter water; geeft mij 375 kcal waarvan 80g koolhydraten. Dit zal ik verspreid over de dag uitdrinken. In de drinkbussen op de fiets doen we gewoon water en ook aan de drankposten onderweg zal ik steeds water nemen.

 

 • Ik kocht 2 repen van het merk Squeezy: 356 kcal en 73 g koolhydraten. Daarnaast voorzie ik ook nog 4 kleinere reepjes van het huismerk van Decathlon (Aptonia): 328 kcal en 63 g koolhydraten. We nemen ook Fruitkick (van het merk Liga) mee, 2 repen: 250 kcal en 42 g koolhydraten. Ik zal dus ongeveer elk uur één van de repen eten.

 

 • Om tussendoor zeker genoeg zoutreserves aan te vullen en ook eens iets hartigs te kunnen eten tussen alle zoete reepjes en drankjes; nemen we Tuc koekjes mee. Ongeveer 1/3de van een pakje levert mij 160 kcal en 14 g koolhydraten.

 

 • Verder zal ik hier en daar wel eens wat Cola drinken aan de drankposten: 126 kcal en 30 g koolhydraten.

 

Dit brengt mij op een kleine 2400 kcal en 425 g koolhydraten, wat stilaan in buurt komt van de vooropgestelde 3500 kcal. Aan de bevoorradingsposten zal er ook voeding aanwezig zijn; dus ik reken er op dat ik daar toch nog minstens 500 kcal zal kunnen eten in de vorm van koeken, repen en bananen.

Een hele berekening, zoals je ziet! Het is dan ook erg belangrijk dit op voorhand goed te bekijken als je zo’n lange wedstrijd gaat doen. Het lijkt ontzettend veel, maar je bent wel heel de dag in beweging. Je weet ook nooit wat er aan de bevoorradingsposten zal liggen, dus je kan maar beter zien dat je voldoende eigen proviand meeneemt. Bovendien zijn de tijdslimieten om de volgende controlepost te halen wel erg strak, dus het risico bestaat dat we ergens niet tijdig geraken. In dat geval worden we gelukkig niet helemaal uit de wedstrijd gehaald, maar worden we zelfvoorzienend en kunnen we dus niet meer rekenen op de bevoorradingsposten.

Nu wordt het nog hopen op mooi weer en dan zal het een geweldig avontuur worden!

Lees op de blog van Spunky Mindfood meer over  deze uitdaging.

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

5 thoughts on “Ecotrail Brussel: 83km lang eten en drinken

 1. Pingback: EcoTrail van Brussel: 80 km run-bike-bike fuelled by 24 – Spunky Mindfood

 2. Heel veel succes morgen, ik zal aan jullie denken. Voor mij is het geen derde zo lang, maar de hele tijd lopen. Ben heel benieuw naar het parcours. We hebben alvast geluk met het weer. Geniet ervan!

 3. Heel veel succes ! Ik vind het heel wat en sterk van jullie. Nu ik dit allemaal lees weet ik dat het zéker niets voor mij zou zijn, lopen alleen is al spannend genoeg, laat staan dat er nog van alles bij komt kijken ! Ik vind het wel goed dat je er es een blogje over schrijft, zelf denk ik nooit na over wat ik zal eten/drinken voor/ tijdens ’t sporten. (Ook niet voor de HM). Goed dat je er nog es op wijst ! En doe dat goed !

 4. Pingback: Ecotrail Run-Bike-Bike 2012 – De uitdaging! « Astaria – Carmen

 5. Pingback: Lezersvraag: wat eet je na een (halve) marathon? « Vitamine F3

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s