Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Vitamine F3 meets Sonja Kimpen

3 reacties

Sonja Kimpen. Wie kent haar niet? Deze kleine, maar pittige dame werd enkele jaren geleden bekend in België, dankzij het VTM programma “Je bent wat je eet”. Hier bracht zij zwaarlijvige mensen terug op het rechte (slanke) pad, door hen te confronteren met de gevolgen van hun ongezonde levensstijl. De focus lag daarbij lang niet alleen op het esthetische aspect, maar ook de nefaste gevolgen op de gezondheid van deze mensen. Diabetes, hart- en vaatziekten, leververvetting, … Allemaal gevolgen van een leven met te weinig beweging en ongezonde voeding.

Bron

Deze week gaf ze een uiteenzetting bij Cronos, het bedrijf waarvoor ik werk. Sonja heeft namelijk een nieuw programma bedacht, specifiek gericht naar ondernemers, managers… Mensen met weinig tijd. Het programma heet Expert in Energy, en heeft de bedoeling je op ongeveer 12 weken tijd een expert te maken in het managen van jouw eigen energie.

Op ongeveer twee uur tijd lichtte ze enkele principes toe en kreeg ze de zaal overtuigd van haar idee dat het allemaal draait om energie. Hoe meer energie je hebt, hoe beter je de dingen zal kunnen doen en hoe liever je ook de dingen zal doen. Wie heeft er niet graag energie om na het werk nog te spelen met de kinderen? Wie heeft er niet graag de energie om in het weekend niet te moeten uitrusten van de drukke week, maar te kunnen genieten van allerlei leuke activiteiten? Maar waar haal je die energie?

 

Dé 10 principes voor een leven lang slank

Bron

Sonja legde onder andere uit hoe veel ondernemers (of eigenlijk alle mensen met een veeleisende job) leven op cortisol en adrenaline: hormonen die vrijkomen door de stress, drukte, deadlines, … Deze zorgen er voor dat je in staat bent een tijd lang je prestaties te “stretchen”. Ze maken dat je pijn kan negeren en dat je hyperalert rondloopt. Achterliggend is er helaas meer aan de hand: je krijgt van deze hormonen op lange termijn ook een hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, burnout, depressie, hartinfarct, … Geen mooie vooruitzichten!

De oplossing? BEWEGEN! Bewegen is de beste manier om je cortisol levels weer op een normaal peil te brengen. In de oertijd kende de mensen ook al stress: in de vorm van honger! Of ze werden achterna gezeten door een bizon. Zeer stresserend! Wat  de situatie ook was: men bewoog! Men ging op jacht of moest vluchten. Wij moeten in de supermarkt natuurlijk onze lunch niet achterna hollen en moeten dus op een andere manier onze beweging gaan zoeken.

Maar pff… bewegen… daar heb je natuurlijk geen energie voor, want je werkt hard en slaapt onvoldoende. Waarom zou je je dan nog eens moe gaan maken en gaan sporten? De weinige energie en tijd die je nog over hebt, ga je toch zeker niet gebruiken om te sporten zeker? Wat Sonja iedereen wil laten inzien, is dat sporten (beweging) juist energie gééft! Je investeert misschien wat tijd en energie, maar je krijgt er zo veel voor terug! De eerste weken gaat het moeizaam, maar eens je de voordelen begint te ondervinden, wil je nooit meer stoppen! De mensen in de zaal die hiervan reeds overtuigd waren (zoals ondergetekende), konden dit alleen maar bevestigen…

Een treffende woordspeling die ze daarnaast nog gebruikte was:

Excuses = ex-keuzes

Elk excuus dat je gebruikt, is een keuze die je maakt en deze bepaalt je toekomst! Elke keer je een keuze maakt om niet te gaan sporten, om niet gezond te eten, om de signalen van je lichaam te negeren… maak je een keuze. Deze keuzes kunnen helaas niet onopgemerkt voorbij gaan: ooit word je geconfronteerd met het resultaat van deze keuzes. Wie nu geen tijd heeft voor gezondheid, zal ooit tijd moeten maken voor ziekte. Harde, confronterende woorden, maar het is de realiteit. Als je geen tijd maakt om NU gezond te eten en om te sporten, zal je ooit tijd moeten maken om in de wachtkamer van de dokter te zitten en om te revalideren van een operatie.

Sonja’s interessante betoog heeft me gesterkt in mijn overtuigingen. Het heeft me nog meer doen inzien dat ik mensen wil blijven motiveren om gezonder te leven. Je hebt maar één leven, zorg ervoor!

 

Wie interesse heeft in het programma, kan meer informatie vinden op de website http://expertinenergy.be/

 

 

Bron

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

3 thoughts on “Vitamine F3 meets Sonja Kimpen

  1. Wauw vitamientje, wat een top verslag! geweldig!! blijf in shape en inspiring!

    Synergetische Groetjes Sonja

  2. ik ben al Sonja-fan sinds het eerste uur, vind haar altijd héél inspirerend en ze zegt het altijd wel keiraak. Maar ik moet ook eens dringend van sommige excuses afgeraken 😉 Maar ik doe toch al goe mijn best en meer dan heel wat anderen 🙂

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s