Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Je gewicht: het is maar een getal!

1 reactie

Het is maar een getal!

Het is maar een getal!

 

Ik ben geen fan van de weegschaal. Soms kan het motiveren: je ziet dat het getal omlaag gaat, dus je bent gelukkig. Maar wat als het getal niet omlaag gaat? Ben je dan slecht bezig? Heb je dan te veel gezondigd? Ga je dan je “dieet” opgeven omdat het niet werkt?

Je gewicht schommelt. Je hebt eens wat meer of minder water gedronken, wat meer of minder zout gegeten, je bent net ongesteld, net ongesteld geweest, of moet het bijna gaan worden… Schommelingen van 2kg in de éne of de andere richting zijn héél normaal!

We hebben in ons hoofd een ideaal gewicht. Heel toevallig ligt dat vaak nét onder een tiental. “Als ik maar eens onder die 70kg zou geraken…”, zuchten we. Maar wat betekent die 70kg precies? Als we niet in kg maar in pounds zouden rekenen, zou het een heel ander getal zijn…

Wat met je lichaamssamenstelling? Mijn gewicht is nu ongeveer 7kg (ZEVEN!) meer dan 6 jaar geleden, maar ik ben nog NOOIT in zo’n goeie shape geweest! Nog nooit had ik zo veel spieren, nog nooit was ik zo fit, nog nooit voelde ik me zo goed in mijn vel!

Word geen slaaf van de weegschaal. Interpreteer het getal. Gebruik het op de juiste manier: als een van de parameters die bepalen hoe jouw lichaam in elkaar zit. Niet als énige parameter!

De weegschaal is een meetinstrument. Meer niet. Het bepaalt niet wie je bent. Je bent niet minderwaardig als er een hoger getal op staat dan je zou willen.

Neem je energieniveau als barometer. Bruis je van de energie of ben je altijd maar moe? Hoe vlotjes geraak je de trap op? Hoe hard hijg je als je hebt gelopen om je trein te halen en hoe lang blijf je nadien nog nahijgen? Hoe gezwind kan je dat pak met 6 flessen water vanuit je winkelkarretje in je auto tillen? Kan je met je kinderen meespelen in het bos, of moet je op een bankje zitten en toekijken hoe zij spelen?

Dat is allemaal véél belangrijker…

Fijn weekend!

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

One thought on “Je gewicht: het is maar een getal!

  1. Ik ben wel een fan van de weegschaal, omdat je’t zelf vaak niet doorhebt dat je bijkomt, en tegen dat je broeken niet meer passen, ben je al 4 kilo bijgekomen. En 4 kilo kwijtspelen is al iets helemaal anders dan 1 kilo.
    Maar ik begrijp wat je bedoelt. Ik maak me ook altijd druk in dat getal. Ik weeg 62kg en ik ben maar 1m56 dus volgens de bedenker van de BMI moet ik afvallen. En dat terwijl ik jarenlang 56kg woog. Maar ik ben best tevreden met mijn lichaam. Ik ben geen model, dat is waar, maar ik ben ook tiener meer en ik heb vormen. En ik vind mezelf zeker niet te dik. Dus ik ga wekelijks op de weegschaal staan en ben tevreden dan ik dat vertrouwd getal zie verschijnen. En ja, ik kan zonder problemen 5km lopen 😉

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s