Vitamine F3

Food – Fitness – Fun

Zin en onzin van proteïne poeder

3 reacties

“Ah mannen… jullie zijn goed bezig zie ik? Jullie komen hier wel regelmatig hé? Seg … en pakken jullie al proteïne poeder? Nee? Amai … dat moet je wel doen hoor, ik ken iemand, die is echt op een jaar tijd 30kg spieren ofzo bijgekomen sinds hij dat pakt”

 

Fotolia_22674463_S-570x380

 Bron

 

Nee nee nee… Al hoofdschuddend probeerde ik me te concentreren op mijn eigen gevecht met de halters, bij het horen van zo veel onzin. Een kerel van een jaar of 25(?) vertelde dit aan twee gastjes van een jaar of 17 in de fitness.

Vermits voeding geen exacte wetenschap is, is het niet heel duidelijk hoevéél proteïne je exact nodig hebt om spieren op te bouwen. Er zijn gigantische veel factoren die meespelen, en wetenschappers zijn het er nog niet 100% over eens. In ieder geval zijn het niet de massale hoeveelheden die sommige fabrikanten van proteïnepoeder je proberen wijs te maken. En je zal er ook geen 30kg spieren door bijkrijgen op een jaar tijd.

Heel veel van die mannen, denken dan ook: “hoe meer eiwitten je eet, hoe gespierder je zal worden“. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het anabool effect van eiwitten (de mate waarin spiermassa opgebouwd wordt uit de eiwitten) stopt vanaf ongeveer 1,8g eiwit per kg lichaamsgewicht. Al wat je daarboven inneemt, zal dus niet worden aangewend om je spiermassa te vergroten. Waar gaat het dan wél naartoe? Als je genoeg calorieën verbrandt, wordt het gewoon gebruikt als energie. No harm done. Anders wordt al dat extra eiwit lekker gebruikt door je vetcellen om te groeien. Iets zegt me dat je dààr niet op uit was…?

De aminozuren in eiwitten zijn de bouwstoffen van je spieren. Je hebt ze dus wel degelijk nodig. Proteïne (al dan niet in poedervorm) ondersteunt het opbouwen van je spieren. En vlak na het trainen staan alle cellen wijd open om de aminozuren op te souperen, dus je zal ook beter herstellen dankzij de juiste timing van de eiwitten.

Maar spieren groeien echt enkel door hard te trainen. Je auto gaat ook niet sneller rijden als je er méér benzine indoet? Je moet gewoon harder op je gaspedaal drukken om vooruit te geraken!

Gebruik dus gerust proteïne poeder. Doe ik ook! Het is handig, blijft eeuwenlang goed en het bestaat in lekkere smaakjes. Maar maak geen jonge mannekes wijs, wat mijne mede-fitness-ganger hierboven ze probeerde wijs te maken. Jij weet nu wel beter.

 

Auteur: Jess

Happy & healthy foodie :-)

3 thoughts on “Zin en onzin van proteïne poeder

 1. En, niet vergeten, als je het dan toch gaat gebruiken, investeer dan toch best in de prijzige variant want anders ben je (alweer) afval van soja of iets dergelijks in je lijf aan’t stoppen. Die met de smaakjes, daar stoppen ze dan ook nog eens een heel arsenaal aan zoetstoffen in…

  Ik hou ’t bij mijn omeletje of verse kaas 🙂 Of een goeie biefstuk natuurlijk, alleen is’t vaak dichter bij desserttijd als ik gedaan heb met trainen.

  PS: pannenkoekjes als post workout snack! Prak een zeer rijpe banaan tot een smeuïge massa, mix er twee eitjes door en eventueel een snuifje bakpoeder en een soeplepel proteinepoeder (of volkorenmeel). Giet in schijfjes van ong. 10 cm doorsnee in een goeie antikleeflaag, en draai om als ze beginnen “bubbelen”. Heerlijk met iets verwarmd fruit, notenboter en platte kaas!

  Zou er zo moeten uitzien: http://blogilates.com/wp-content/uploads/2012/08/pancakes.jpeg en bij mij lukt dat… soms 😀 anders is’t scramble, ook lekker!

 2. proteinen innemen zonder krachttraining zal inderdaad weinig uitdoen
  echter 1.8g per kg is best veel om dagelijks in te nemen (studies gaan echter de richting uit dat het nog meer gr per kg mag zijn)
  bv voor iemand van 70 kg is dit al 126g pure proteïne die je uit voeding dient te halen
  dat dit niet steeds eenvoudig is om te doen (steeds kip, tonijn, rundsvlees of eieren eten – omdat deze veel eiwitten bevatten) is logisch.
  poeder is dan wel eens een tof alternatief om in te nemen. zeker vlak na een workout waar je niet direct iets bij hebt om te eten.
  belangrijk is ook om te proberen bij elke maaltijd proteinen in te nemen aangezien je lichaam hier geen voorraad van aanlegt. (itt koolhydraten). Best ook dan combineren met complexe koolhydraten zodanig dat deze gespreid en langzamer worden opgenomen in het lichaam (en dus de spieren)

Reageren? Spill the beans :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s